A Pekingi Nemzeti Nagyszínház produkciója az Operában

A Pekingi Nemzeti Nagyszínház különleges produkcióját, a Vörös Szikla című tradicionális pekingi operát mutatták be a Magyar Állami Operaházban július 4-én és 5-én.

A nagy sikert arató, tradicionális pekingi opera, a Vörös Szikla zenéjét az egyik legismertebb kínai komponista, Csu Sao-ju (Zhu Shaoyu) dolgozta át, ötvözve a hagyományos pekingi opera, az ősi távol-keleti népzene és a nyugati muzsika motívumait.

A darab rendezője, Csang Csi-kang (Zhang Jigang) – aki egyebek mellett a 2008-as pekingi olimpiai játékok nyitó- és zárórendezvényének a rendezője is volt – neves kínai jelmez-, díszlet- és látványtervezők csapatával együtt építette fel az opera páratlanul színes látványvilágát.

Érdekesség, hogy míg a tradicionális kínai színház a letisztultságáról és puritán díszleteiről híres, addig a Vörös Szikla című produkcióban ötvöződnek a gazdagon díszített jelmezek, a színes, nagyszabású díszletelemek, valamint a 21. századi vizuális és hangtechnikai effektusok. Az eredmény a nyugati ízlés számára valódi kuriózumnak számító színpadi élmény, amely 2009-ben óriási sikert aratott a New York-i Times Square-en is.

A budapesti előadás hangtechnikáját a Bálvány Kft. biztosította.